Të fala

Mbani gjallë kujtimin e Holokaustit

"Kjo ndodhi, dhe si pasojë mund të ndodhë përsëri: kjo është thelbi i asaj që duhet të themi." Autori dhe mbijetesa e Aushvicit Primo Levi e shkruajti këtë përballë tragjedisë dhe prishjes së civilizimit të Holokaustit. Të mbijetuarit e Holokaustit e dinë që historia mund të përsëritet vetë sepse ata kanë parë me sytë e tyre se çfarë janë të aftë njerëzit.
Ne nuk duhet të mbyllim sytë nga ky fakt. Si bijë e viktimave hebreje të Holokaustit, por edhe si qytetare zvicerane, unë e konsideroj si detyrë dhe detyrë tonë ta ruajmë gjallë kujtesën e Holokaustit dhe ta trajtojmë përsëri dhe përsëri. Ekspozita "Të mbijetuarit e fundit të Holokaustit zviceran" lindi nga kjo bindje.

NJOFTUESHME ME M SNYRAT E VETM N IN SWITZERLAND

Ne jemi në një moment të rëndësishëm në transferimin e njohurive për Holokaustin, pasi vetëm disa dëshmitarë bashkëkohorë të këtij gjenocidi të tmerrshëm janë akoma midis nesh. Fokusi i ekspozitës "Të mbijetuarit e fundit të Holokaustit zviceran" janë pra portretet dhe tregimet e të mbijetuarve nga Holokausti, të cilat individualizojnë historinë e Holokaustit dhe e ruajnë atë për brezat e ardhshëm. Njerëzit e portretizuar vijnë nga vende të ndryshme të Evropës dhe sot jetojnë në Zvicër gjermanisht dhe frëngjisht-frëngjisht, si dhe në Kantonin e Ticino. Ata përfaqësojnë të gjithë ata njerëz që i mbijetuan Holokaustit dhe gjetën një shtëpi të re në Zvicër.
Portretet lëvizëse tregojnë fytyrat e njerëzve, dinjiteti njerëzor i të cilëve dikur ishte mohuar. Ka fytyra që janë tërhequr nga tregimi i jetës. Ne njohim fragmente nga këto histori jetësore në filmat prekës. Ato janë histori mbijetese, por edhe histori të një jete pas Holokaustit. Njerëzit e portretizuar na tregojnë se si u shpërndanë dhe poshtëruan, si mbijetuan nga Holokausti dhe jetuan më pas. Njerëzit e portretizuar na tregojnë se trauma dhe pikëllimi i thellë mbeti tek të mbijetuarit e Holokaustit deri në moshën e vjetër.

PER GJENERACIONET E RINJVE DHE TE ARDHME

Ekspozita "Të mbijetuarit e fundit të Holokaustit zviceran" përdor biografitë e atyre që janë paraqitur për të treguar se ku mund të çojë antisemitizmi, i cili po ndizet në shumë vende sot. Kujtimi i Holokaustit duhet të jetë gjithashtu një paralajmërim i pasojave të rënda të racizmit dhe antisemitizmit. Theshtë përgjegjësi e brezit tonë të ruajë reputacionin e "kurrë më". Ekspozita është për qëllim kryesisht për gjeneratën e re dhe ka për qëllim të sensibilizojë vlerën dhe rëndësinë e tolerancës.
Shtë e rëndësishme për mua të falënderoj të gjithë njerëzit e portretizuar me gjithë zemër që ata kanë forcën të na tregojnë historitë e tyre të jetës në kontekstin e kësaj ekspozite dhe të na tregojnë për përvojat dhe kujtimet, disa prej të cilave vështirë se mund të futen në fjalë.

Anita Winter
Themeluesi dhe Presidenti i Fondacionit Gamaraal