Zvicra dhe të mbijetuarit e HolokaustitSi një vend neutral, Zvicra i mbijetoi Luftës së Dytë Botërore kryesisht të pasigurt. Kush janë të mbijetuarit e Holokaustit zviceran? Shumica dërrmuese në atë kohë nuk ishin shtetas zviceranë. Përkundrazi, ata erdhën nga Reich gjerman ose vende të tjera evropiane dhe, si hebrenj, u prekën drejtpërdrejt nga persekutimi nazist. Disa mbijetuan nga kampet e përqendrimit dhe shfarosjes, të tjerët ishin në gjendje të shpëtonin veten duke ikur ose fshehur. Shumica erdhën vetëm në Zvicër pas Luftës së Dytë Botërore.


Nga viti 1933 deri në vitin 1938, disa mijëra njerëz që ishin të margjinalizuar dhe të persekutuar si hebrenj dhe kundërshtarë politikë, si Romë dhe Sinti, Dëshmitarë të Jehovait ose homoseksualë, erdhën në vendet e tjera përmes Zvicrës. Pas fillimit të luftës, "rrugëtimi përpara" i kërkuar me këmbëngulje nga autoritetet ishte vështirë se i mundur, kështu që disa qindra mbetën në Zvicër dhe mbijetuan këtu. Për shkak se Zvicra mbylli kufijtë për refugjatët, vetëm mënyra e paligjshme mbeti nga viti 1939. Pasi filloi dëbimi i hebrenjve dhe Zvicra ishte shansi i fundit për shumë njerëz, disa mijëra hebrenj u kthyen larg në kufi, megjithëse autoritetet e dinin që nga viti 1942 se kishin rrezik për vrasje.


Nga ana tjetër, kushdo që hynte fshehurazi në brendësi të vendit, nuk u internua më, por u internua në kampe. Në përfundim të luftës kishte mbi 50,000 refugjatë në Zvicër - rreth 20,000 prej tyre ishin çifutë - edhe pse Zvicra nuk e njohu përndjekjen e hebrenjve si një arsye për azil deri në korrik 1944. Meqenëse shteti ishte vonë për të ndihmuar refugjatët, agjensitë e ndihmës private duhej të paguanin shpenzimet. Për shembull, Shoqata e Mirëqenies Hebraike Zvicer u kujdes për mijëra njerëz për shumë vite, dhe afërsisht 19,000 hebrenj zviceranë dhe organizata e tyre ombrellë, Shoqata Zvicerane e Komuniteteve Hebraike, bartën ngarkesa të mëdha financiare. Ata u mbështetën nga Komiteti Amerikan i Shpërndarjes së Përbashkët Amerikane.


Pasi mbaroi lufta, Zvicra dha ndihmë humanitare dhe, për shembull, bëri të mundur që të rinjtë nga Buchenwald të pushojnë në sanatoriume. Ata së shpejti duhej të largoheshin nga vendi. Pas Kryengritjes Hungareze në 1956 dhe Pranverës së Pragës në 1968, u pranuan disa mijëra refugjatë. Këtu përfshiheshin të mbijetuarit e Holokaustit, të cilët në atë kohë perceptoheshin jo si viktima të Socializmit Kombëtar, por si kundërshtarë të komunizmit. Fakti që ka të mbijetuar nga Holokausti në Zvicër u bë vetëdije e publikut vetëm gjatë debatit për pasuritë e fjetura dhe hetimet historike të "Komisionit të Bergierit" në fund të viteve 1990.
Në 2017/2018 Zvicra kryesoi Aleancën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA). Ekspozita "Të mbijetuarit e fundit të Holokaustit zviceran" u jep dëshmitarëve të fundit okularë të Holokaustit dhe pasardhësve të tyre fjalën.


Dr. Gregor Spuhler dhe Dr. Sabina Bossert

Arkivat Historike Bashkëkohore, ETH Cyrih
D BESHMITARSIA MBI KUJTESN DHE ARSIMIN HISTORIKTë mbijetuarit e Holokaustit dhe kujtimet e tyre qëndrojnë në themel të kësaj ekspozite. Çfarë mund të mësojmë nga këta dëshmitarë?


Frika, persekutimi dhe humbja e të dashurve të tyre kanë lënë plagë të thella dhe të pashërueshme tek ata që ishin atëherë fëmijë dhe adoleshentë. Këta njerëz mbajnë shenja që nuk mund të shërohen. Lamtumira e fundit, kontakti i fundit vizual me një baba, një nënë, një vëlla ose motër ka shënuar kujtimet e tyre përgjithmonë. Në të njëjtën kohë, citimet tregojnë se dëshmitarët janë përpjekur të përballojnë plagët e tyre në mënyra shumë të ndryshme gjatë jetës së tyre.


Të mbijetuarit e dinë se ato janë përjashtime. Ata ishin me fat, por gjithashtu mendojnë se nuk e meritojnë këtë fat. Fakti që ata kanë mbijetuar, ndërsa të afërmit e tyre u vranë, është i pakuptueshëm dhe mbetet një barrë e rëndë për shumë njerëz.


Holokausti - një gjenocid dhe një ndërprerje me civilizimin që qëndron si një vend i errët i padepërtueshëm në historinë e shekullit 20 - bëhet i gjallë dhe konkret në raportet e dhëna nga dëshmitarët. Historitë e tyre shërbejnë si provë se Holokausti nuk është i papërshkrueshëm dhe as i pakonceptueshëm. Shtë rezultat i ngjarjeve të shumta që u zhvilluan për shumë vite në vende të ndryshme evropiane. Nuk ishte puna e një shoqërie primitive, por e një kombi me histori të madhe kulturore. Dëshmitarët nuk flasin për barbarë ose kafshë, por për njerëz të tjerë - njerëz që i torturuan tmerrësisht, të cilët "vetëm bënë detyrën e tyre", të cilët shikonin ose shikonin larg ose përpiqeshin të ndihmonin.


Për një kohë të gjatë, mezi dikush i dëgjoi të mbijetuarit. Për vite, madje dekada, shumë prej tyre nuk mundën ose nuk donin të flisnin për persekutimin e tyre. Dëgjimi i tyre është një aspekt kyç i konfrontimit tonë me Holokaustin. Sidoqoftë, shpjegimi i Holokaustit është misioni i kërkimit historik, i cili shikon në sy të viktimave, autorëve dhe kalimtarëve në mënyrë të barabartë.

Dr. Gregor Spuhler

Arkivat Historike Bashkëkohore, ETH Cyrih